Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μυστικά της Κουζίνας... # 1

 
Κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά.
Εδώ όμως θα τα πούμε όλα...
 
Αν δεν έχουμε σκεύος μπεν μαρί,
μπορούμε να βάλουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράζει και τοποθετούμε μέσα μία μικρότερη. Εκεί μπορούμε να λιώσουμε π.χ. σοκολάτα κουβερτούρα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται μπεν μαρί.




Άλατα στο βραστήρα;
Βάζουμε λίγο (1/2 ποτήρι) νερό και μια κουταλιά λευκό ξύδι από το βράδυ και το αφήνουμε μέχρι το πρωί. Το ξύδι θα έχει διαλύσει τα άλατα. Αν παραμένουν και άλλα, αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε το επόμενο βράδυ. Ωστόσο αν κάνουμε τακτικά (όποτε αρχίζουν και παρατηρούνται άλατα) αυτή τη συντήρηση θα χρειάζεται σημαντικά λιγότερος χρόνος.
 
 
 
 
Αλάτι και μαγειρική
Στα λαχανικά και όσπρια 
Το αλάτι απορροφά το νερό από τις τροφές, γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να «βγάλουμε» τα υγρά από τα λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι για να είναι «στεγνά». Φυσικά προσθέτουμε αλάτι για να βελτιώσουμε τη γεύση.
Όταν βράζουμε λαχανικά προσθέτουμε αλάτι το οποίο βοηθάει στη διατήρηση του χρώματός τους. Τα όσπρια και τα λαχανικά σκληραίνουν όταν αλατίζονται από την αρχή του μαγειρέματος. Κάνει τα φασόλια σκληρά γι’ αυτό το προσθέτουμε στο τέλος.
Στο κρέας
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να μην βιαστούμε να αλατοπιπερώσουμε το ωμό κρέας
Το αλάτι βγάζει τα υγρά του κρέατος και εμποδίζει το ψήσιμο. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα θωρακίζουμε τα υγρά του με ένα γρήγορο σοτάρισμα και στη συνέχεια αλατίζουμε. Σε γενικές γραμμές φροντίζουμε να αλατίζουμε στη μέση του ψησίματος. Δοκιμάζουμε αν το κρέας έχει γίνει και αν θέλουμε αλατίζουμε ακόμη περισσότερο.
Στο ψάρι
Για να διατηρήσουμε το ψάρι το αλατίζουμε αφού το έχουμε προετοιμάσει για το μαγείρεμα.
Στα γλυκά
Το αλάτι προσθέτει στη γεύση των γλυκών, γι’ αυτό προσθέτουμε πολύ λίγο σ’ αυτά στο στάδιο της προετοιμασίας.

Μικρά αλατισμένα μυστικά… 
 Τα μακαρόνια πρέπει να βράζουν από την αρχή σε αλατισμένο νερό, εάν θέλουμε να τα πιάσει το αλάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις τηγανιτές πατάτες, αλλά και για τα τηγανιτά αυγά.

Παράπεσε αλάτι; Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πολύ απλά: Επιστρατέψτε ένα αχρησιμοποίητο σφουγγάρι, βάλτε το μέσα στην κατσαρόλα ή στο ταψί και θα απορροφήσει το αλάτι. Επαναλάβετε δυο-τρεις φορές, τοποθετώντας το σφουγγάρι σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά και αφού το έχετε ξεπλύνει. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε το φαγητό τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα ή το ταψί πατάτες, που απορροφούν το αλάτι. Αφαιρέστε τις πριν από το σερβίρισμα. Αν η σούπα σας, που βράζει, είναι περισσότερο αλμυρή προσθέστε επίσης μια-δυο πατάτες μέσα και θα πάρουν την επιπλέον αλμύρα.


Για τραγανό φύλλο στις πίτες.
Αν θέλουμε να είναι τραγανό το φύλλο για τις πίτες, είτε αυτό είναι σπιτικό η εμπορίου, το ραντίζουμε με λίγο γάλα ή νερό πριν το ψήσουμε.

 
Για πιο τραγανά κεφτεδάκια,
περάστε τα πρώτα σε ελαφρά χτυπημένο ασπράδι και μετά σε τριμμένη φρυγανιά.
 
Δεν έχετε λεμόνι και σας χρειάζεται;
Αν χρειάζεστε μια μικρή ποσότητα λεμονιού μπορείτε να αντικαταστήσετε 1 κουταλάκι λεμόνι με 1/2 κουταλάκι ξύδι.

Δεν μπορείτε να υπολογίσετε τις μερίδες των  γλυκών για τους καλεσμένους σας;
Πολλές φορές δυσκολευόμαστε νε υπολογίσουμε τις μερίδες των γλυκών που θα χρειαστούμε αν έχουμε κάποιο τραπέζι. Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τα εξής:
500 γρ. παγωτού δίνουν 6 μερίδες
1 κιλό τούρτα παγωτό δίνει 12 μερίδες
600 γρ. ζελέ δίνει 6 μερίδες και
1 κιλό κέικ δίνει 24 φέτες
 
 
Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας;
Αν θέλουμε να έχουμε ζάχαρη με άρωμα βανίλας, που μπορεί να δώσει άλλη γεύση στον καφέ ή τα γλυκά μας, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Βάζουμε 200 γρ. ζάχαρη σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει ερμητικά. Προσθέτουμε ένα μπαστουνάκι βανίλιας στο βάζο, ανακινούμε πολύ καλά και ξεχνάμε το βάζο για τρεις εβδομάδες. Μέχρι τότε η ζάχαρη με άρωμα βανίλιας θα είναι έτοιμη.




Ζέσταμα κρύων χορταρικών
Για να ξαναζεστάνουμε τα κρύα χορταρικά, τα βάζουμε σε ένα τρυπητό, επάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει και αυτά ζεσταίνονται με τον ατμό.

"Κολλάνε" τα ψάρια στη σχάρα;
Για να μη σας κολλάνε τα ψάρια στη σχάρα, πριν τα τοποθετήσετε αρκεί να κόψετε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και να τρίψετε με αυτό τη σχάρα. Τα ψάρια σας δεν θα ξανακολλήσουν.

Λασπώνουν τα ζυμαρικά;
Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά, ρίχνουμε στο νερό που βράζει 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα αβγό είναι ωμό ή βρασμένο;
Στριφογυρίζουμε το αβγό από τη πλαγιαστή πλευρά του πάνω σε μια ίσια επιφάνεια.Αν το αβγό στριφογυρίσει απαλά και στρωτά σημαίνει ότι είναι βρασμένο. Αν γυρίσει με ανώμαλο τρόπο τότε είναι ωμό.
Δυο μυστικά ακόμα για να δείτε αν είναι φρέσκο το αυγό ή οχι:
1) Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και βάλτε μέσα το αυγό σας.
- Εάν βυθιστεί και σταθεί στο πλάι, είναι φρεσκότατο
- Εάν βυθιστεί αλλά σηκωθεί ελαφρώς η μία του άκρη, είναι περίπου μιας εβδομάδας.
- Εάν βυθιστεί και σταθεί σχεδόν κατακόρυφα, τότε είναι περίπου 2-3 εβδομάδων- Εάν παραμείνει στην επιφάνεια, τότε έχει πλέον μπαγιατέψει και καλύτερα να το… πετάξετε
2) Κουνήστε το αυγό. Εάν νιώσετε στο εσωτερικό του κάτι να κινείται, τότε αυτό είναι δείγμα πως δεν είναι φρέσκο.

 

Πώς καταλαβαίνουμε αν το κέικ είναι έτοιμο;
Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το κέικ είναι έτοιμο παίρνουμε ένα μαχαιράκι και το βυθίζουμε στο κέικ.Αν το μαχαίρι είναι καθαρό όταν το βγάλουμε τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όμως έχει πάνω ζύμη τότε το κέικ χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
 

Πώς καθαρίζουμε φρέσκες αγκινάρες.
Όταν έχουμε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε ως εξής: αφαιρούμε το κοτσάνι τους αφήνοντας λίγο (περίπου 2 δαχτυλα). Αφαιρούμε επίσης γύρω από τη ρίζα τα σκληρά φύλλα της αγκινάρας και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε τη βάση του κεφαλιού της και το κοτσανάκι από τα σκληρά μέρη. Αφαιρούμε από το μέσον το χνούδι και τις τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να διαλέγουμε αγκινάρες σφιχτές με κλειστά φύλλα και με κοτσάνι τρυφερό.

Ψαρίλα: για να μη μυρίζει το σπίτι όταν ψήνετε ψάρι!
Σίγουρα η μυρωδιά του ψαριού δεν είναι από τις πιο ευχάριστες μυρωδιές για το σπίτι σας! Κι όμως, τα ψάρια είναι μια θαυμάσια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας! Αν λοιπόν η μυρωδιά σας έκανε μέχρι σήμερα να ξεχνάτε την κατανάλωση ψαριών, υπάρχει λύση για την «ψαρίλα»!
Αφήστε στον πάγκο της κουζίνας δίπλα από μέρος που ψήνετε ή βράζετε το ψάρι σας ένα ρηχό μπολ με λευκό ξίδι! Αν δεν έχετε πολύ ξίδι, μπορείτε να το αραιώσετε με λίγο νερό. Αν η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, βάλτε σε ένα βαποριζατέρ λίγο ξίδι αραιωμένο με νερό (1 προς 4) και ψεκάστε λίγο το χώρο. Μόλις η μυρωδιά του ξιδιού εξατμιστεί θα έχει εξαφανιστεί και το μεγαλύτερο μέρος της μυρωδιάς του ψαριού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου