Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Τα μυστικά του πράσινου σαπουνιού...



Αγνό και μυρωδάτο
το πράσινο σαπούνι 
είναι συνώνυμο με 
την απαλή περιποίηση 
και την αστραφτερή 
καθαριότητα...


Μάθετε μυστικά για τη χρήση και την παρασκευή του.
  • Πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα. 
  • Σφουγγάρισμα Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.
  • Τζάμια «αόρατα» Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.
  • Ξάσπρισμα ασπρόρουχων Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.
  • Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.
  • Προσωπική υγιεινή Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.
  • Φυσικό φυτοφάρμακο 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά. Υγιής και καταπράσινος κήπος: άλλος ένας συνειρμός για το χρώμα του σαπουνιού της παιδικής μας ηλικίας.


Φτιάξτε πράσινο σαπούνι στο σπίτι

Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο

Πριν ξεκινήσετε: Καθώς πρόκειται να προκαλέσετε μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτείτε, διότι μπορεί να προκαλέσετε σοβαρά εγκαύματα. Απομακρύνετε τα παιδιά, καλύψτε επιφάνειες και φορέστε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.
 
Υλικά για 6 σαπούνια
(των 100 γρ. περίπου το καθένα)
  • 500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
  • 150 γρ. αποσταγμένο νερό
  • 65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκεις σε μαγαζιά με χρώματα)

Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνετε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Οταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνετε τη φωτιά και το αφήνετε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρετε, το αφήνετε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζετε σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύετε σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Οταν γίνει αυτό, θα έχετε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7 (μπορείτε να το μετρήσετε με ειδικές ταινίες μέτρησης pH, τις οποίες θα βρείτε στα φαρμακεία).
Σημείωση
Φυλάξτε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρετε στην κουζίνα για μαγείρεμα.

3 σχόλια:

  1. Γεια σου Γλυκιά Μανούλα μου άρεσε το θέμα σου γιατί φτιάχνω και εγώ σαπούνι , το οποίον και χρησιμοποιούμε , βάζω και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο και μοσχοβολάει.
    Χρήσιμη η πληροφορία για την μελίγκρα, θα το δοκιμάσω
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο γλυκειά μανούλα, τέλεια ανάρτηση !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ. ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΠΟΥΝΙΛΑ ΠΑΝΤΟΥ!
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΩ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΣΕ ΚΑΙΡΟ, ΑΡΡΩΣΤΑ ΦΥΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ! ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΟΥΠΕΡ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή