Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα Μυστικά της Λεβάντας...


Λεβάντα η μυρωδάτη... 
με τις πολλές άγνωστες σε μας χρήσεις. 
Εκτός από το να κρατάει τον σκόρο μακριά 
από την ντουλάπα μας και το να την χρησιμοποιούμε 
ως εντομοαπωθητικό η λεβάντα έχει και άλλες,
 μαγικές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία μας.



Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έπαιρναν Λεβάντα στις εκστρατείες για να περιποιούνται τραύματα και την άπλωναν σε δωμάτια ασθενών για να "καθαρίζουν" τον αέρα.

Η Λεβάντα γενικά θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας (1 - 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι μας, μας προσφέρει καλύτερο ύπνο). Ένα απλό εκχύλισμα Λεβάντας όταν χρησιμοποιηθεί σε κομπρέσα και τοποθετηθεί στο μέτωπο, θεωρείται πως βοηθάει στην ανακούφιση από τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση, και την επίδραση της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ (hangover).


Χρησιμοποιείται κατά των θωρακικών λοιμώξεων όπως είναι ο βήχας, το άσθμα και η βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις κρυολογημάτων ή γρίπης με τη μορφή εισπνοών.

Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας όταν χρησιμοποιείται σε μασάζ χαλαρώνει τους μύες και ανακουφίζει από τους νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.

Απομακρύνει την πιτυρίδα. Βρέξτε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό και σκουπίστε τα καλά με μία πετσέτα. Αναμείξτε 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, βάλτε το μείγμα για 10 περίπου δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων και κάντε με αυτό ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας. Φορέστε ένα σκουφάκι, ή τυλίξτε τα μαλλιά σας με μία ζεστή πετσέτα και αφήστε το για μία ώρα. Στην συνέχεια, λουστείτε κανονικά.


Η αντιβακτηριακή και αντισηπτική της δράση, θεωρείται πως της χαρίζει ανθελμινθικές ιδιότητες - μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των παρασίτων στα έντερα. Το φούσκωμα στο στομάχι και η δυσπεψία μπορούν να προκληθούν από βακτήρια που συναντάμε στις τροφές, αλλά και στα αντιβιοτικά φάρμακα. Οι πολυφαινόλες, που είναι ένα είδος αντιοξειδωτικών, που περιέχει η λεβάντα μειώνουν τα ποσοστά «κακών» βακτηριδίων στο στομάχι μας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πολύ πιο ανάλαφρες αλλά και μειώνοντας αισθητά το ενοχλητικό φούσκωμα.

Επειδή το φυτό είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, βοηθάει στην μείωση της φαγούρας, της κοκκινίλας και του πρηξίματος στο δέρμα. Απλώστε δύο σταγόνες του ελαίου πάνω στο ερεθισμένο σημείο και περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα σας. Είναι κατάλληλη για τον "καθαρισμό" του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών.

1 - 2 σταγόνες στο κολάρο του κατοικίδιου ζώου μας το προφυλάσσει από τα παράσιτα


5 σχόλια:

  1. Λεβάντα η αγαπημένη ευωδιά μιας αλλοτινής ευτυχίας κρυμένη στα συρτάρια της παλιάς δρύινης ντουλάπας.
    Λεβάντα....θα μπορούσε να είναι από μόνη της η ίδια η άνοιξη σε ένα υπέροχο μωβ !!!
    Ευχαριστούμε που μας τη θύμισες
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σας βρίσκω. Τι όμορφο μπλογκ και πόσες πληροφορίες για τη λεβάντα , το ξύδι!!!
    Η λεβάντα από μόνη της είναι υπέροχη , έχει αγαπημένο χρώμα και το άρωμα της μαμάς που έβαζε στα ρούχα!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας.Συγνώμη για την ενόχληση..Βρήκα σήμερα το μπλογκ σας μέσω ενός άλλου που είμαι αναγνώστρια..Εχετε έναν όμορφο χώρο..με ωραία θέματα από μια μικρή βόλτα που έκανα..σχολιάζω εδώ γιατί το λιλά ειναι το αγαπημένο μου χρώμα..θα ήθελα να γίνω αναγνώστρια, αλλά θα περιμένω απάντηση σας πρώτα , δε θέλω να ενοχλω.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Δελφινάκι. Θα ήταν μεγάλη μου η χαρά να είσαι και εσύ στην παρέα των αναγνωστών μου. Εύχομαι να περνάς ευχάριστα εδω μέσα και να σου είναι χρήσιμες οι αναρτήσεις μου.
      Καλωςόρισες...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..Καλώς βρεθήκαμε..Πάω να γίνω μέλος..Θα έρχομαι εδώ μέσα με μεγάλη μου χαρά..Θα χαρώ να σας δω κι εγώ στο δικό μου ταπεινό χώρο να τα λέμε κι εκεί..

      Διαγραφή