Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μυστικά για να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμι





Τίποτα δεν πάει χαμένο στις μέρες μας. 
Περίσσεψε ψωμί και μπαγιάτεψε ...
Η έξυπνη νοικοκυρά έχει λύσεις και γι' αυτό.





Δείτε 10 τρόπους για να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί :

1.Φτιάξε παξιμάδια
Κόψε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες. Άναψε το φούρνο σου και  ψήσε το στους 60 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά. Θα φτιάξεις έτσι απλά,  τέλεια παξιμάδια!

2.Φτιάξε κρουτόν για τις σαλάτες ή τις σούπες.
Κόβεις το μπαγιάτικο ψωμάκι σε φέτες και κατόπιν σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια. Τα ψήνεις για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έτοιμα! Αν θέλεις να τα κάνεις πιο πικάντικα, πριν τα φουρνίσεις μπορείς να τα περιχύσεις με  λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό. Μπορείς ακόμα τα τρίψεις με σκόρδο. Τα ανακατεύεις,  τα  αδειάζεις σε ένα ταψί και τα ψήνεις.



3.Φτιάξε γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
Αφού ψήσεις το ψωμί όπως κάνεις τα παξιμάδια, τα αφήνεις να κρυώσουν και μετά τα  βάζεις στο multi και το κάνεις τρίμματα.

4.Φτιάξε Ψίχουλα για πανάρισμα
Ένας πολύ ωραίος τρόπος να πανάρεις σνίτσελ ή φιλέτα ψαριού : καθαρίζεις το ψωμί από την κόρα, το κόβεις σε μικρότερα κομμάτια και το τρίβεις στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ για να γίνει ψίχουλα. Πανάρεις ακριβώς όπως και με την γαλέτα, δηλαδή πρώτα αλευρώνεις, μετά περνάς από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τα ψίχουλα του ψωμιού. 



5.Φτιάξε ατομικά πιτσάκια 
Κόψτε το ψωμί σε πολύ λεπτές φέτες για να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση. Προσθέστε  φρέσκια ντομπάτα ή κέτσαπ, τυρί, ζαμπόν... βάλε τη φαντασία σας να "οργιάσει" και φτιάξε τα πιτσάκια σου σύμφωνα με το γούστο σου.

6.Φτιάξε Μπρουσκέτες:
Κόβεις το ψωμί  σε φέτες πάχους περίπου 1 δαχτύλου, τις περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλεις περισσότερη γεύση, τρίβεις λίγο σκόρδο ή πασπαλίζεις με ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Τις βάζεις  σε ένα ταψάκι και τις ψήνεις στο γκριλ για λίγα λεπτά. 

7.Μπορείς να φτιάξεις γλυκά.
Μια γλυκιά πουτίνγκα με μπαγιάτικο ψωμί συνοδεύει άψογα το απογευματινό καφεδάκι



8.Κάν'το Σκορδόψωμο
Κόψε σε φέτες το ψωμί και ρίξε λίγο λάδι πάνω τους. Βάλε λιωμένο σκόρδο, αλάτι και ρίγανη. Τις βάζεις σε ταψί και ψήνεις σε φούρνο μέχρι να ροδίσουν και είναι έτοιμο το σκορδόψωμο.

9.Μαγειρέψε το !
Φτιάξε σουφλέ, σκορδαλιά, κεφτεδάκια, μπιφτέκια, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια ή βάση για αλμυρές τάρτες...


Συνταγή για εύκολο σουφλέ:
Άπλωσε σε όλη την επιφάνεια ενός ταψιού λεπτές φέτες από μπαγιάτικο ψωμί. Στρώσε στη συνέχεια τριμμένα τυριά και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον, ξαναβάλε μία σειρά ψωμί και πάλι τριμμένα τυριά. Χτύπησε 2 φλιτζάνια γάλα με 5 αυγά και λίγο βασιλικό και ρίξτα πάνω στο ψωμί. Βάλε το ταψί στο ψυγείο για 2-3 ώρες και στη συνέχεια ψήστε το στους 200ο C για 25-30 λεπτά περίπου. Έτοιμο και το σουφλέ σου!


Τίποτα δεν πετιέται, τίποτα δεν πάει χαμένο!

6 σχόλια:

  1. Είμαι σίγουρη που οποίος διαβάζει αυτή την ανάρτηση ....
    δεν ξανά πετάει ψωμί ούτε μια φέτα .... πολυ
    ωραιες ιδέες ....καλή εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχαία απο φίλο μπήκα και δεν λεω να βγω.! Όποιος ξέρει κάτι να το γραφει να μαθαίνουμε και οι άλλοι. Πρακτικοί και ωφέλιμοι τροποι. Μπραβο.! Και βεβαια δεν ξανα πετάμε ψωμί..Καλημέρα καλο μηνα.

      Διαγραφή
  2. Μου ανοιξες την ορεξη . περνω τωρα τηλ την μανα μου αν εχει ξερο ψωμι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομορφες ιδέες το βράδυ έχει σουφλέ το μενού!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πρωτοδιαβάσω!
    Απίθανο και χορταστικό το μπλογκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή