Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μυστικά γεμάτα μέλι





Ξέρετε τι θησαυρό 
κρύβουμε στην κουζίνα μας;
ΤΟ ΜΕΛΙ !!!

Το μέλι είναι ένα πολύτιμο υλικό στην καθημερινότητα μας, αφού χρησιμοποιείται όχι μόνο στη μαγειρική και τα γλυκά, αλλά αποτελεί τη βάση για ενδιαφέρουσες ιατρικές θεραπείες. Το μέλι ανάλογα με την φυτική του προέλευση διαφέρει στο χρώμα στην γεύση, στο άρωμα, στην πυκνότητα,  στην περιεκτικότητα σε γυρεόκοκους, στη σύνθεση των ζαχάρων και στα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. 


Τα συστατικά του μελιού είναι : 
-Γλυκόζη περίπου 30,3%
-Φρουκτόζη περίπου 38,4%
-Ανόργανα άλατα
-Οργανικά Οξέα
-Ένζυμα και αμινοξέα
-Μέταλλα
-Βιταμίνες Β,C
-Πολυφαινόλες ,Καροτενοειδή,Βιοφλαβονόδη
 
Το μέλι λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό. Στην χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί εννέα (9) είδη  μελιού. Κάθε είδος  έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα. Έτσι έχουμε :

Μέλι Θυμαριού: Έντονα αρωματικό μέλι υπερτερεί σε χρώμα ,γεύση άρωμα .Κατατάσσεται στις καλύτερες ποικιλίες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει  μέχρι 18 μήνες από την παραγωγή του.

Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει υπέροχο άρωμα και ωραία γεύση .Είναι ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε ένα μήνα από την παραγωγή του.

Μέλι Ηλίανθου: Είναι ανοιχτόχρωμο  κιτρινωπό μέλι και κρυσταλλώνει γρήγορα  σε 1 μήνα από την παραγωγή του.

Μέλι ρείκης: Είναι μέλι με υψηλή θρεπτική αξία γι αυτό και διατίθεται κύρια από καταστήματα υγιεινής διατροφής.Έχει οσμή και γεύση χαρακτηριστική και έχει κερδίσει πολλούς απαιτητικούς καταναλωτές Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα σε 1 μήνα.

Μέλι καστανιάς: Έχει έντονο άρωμα και γεύση υπόπικρη. Κρυσταλλώνει αργά  σε 1 χρόνο περίπου.

Μέλι από Πεύκο: Είναι μέλι που προέρχεται από μελιτώδεις εκρίσεις είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες  και δεν κρυσταλλώνει.

Μέλι από βαμβάκι: Είναι ανοιχτόχρωμο υπερτερεί σε υπεροξείδιο του Υδρογόνου και κρυσταλλώνει σε 1 μήνα .

Μέλι Πολύκομβου: Σκοτεινόχρωμο μέλι με ιδιόμορφη γεύση

Μέλι από Έλατο: Είναι μέλι που προέρχεται από μελιτώδης εκκρίσεις ,έχει ωραία γεύση  και δεν κρυσταλλώνει.

 


 
Επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού προλαμβάνει και βοηθάει σημαντικά σε μια σειρά από ασθένειες. Το μέλι δεν είναι σε καμία περίπτωση φάρμακο, ούτε τα αντικαθιστά, αλλά είναι φυσικό τονωτικό και μια πλούσια και άμεσης ενέργειας τροφή για παιδιά, αθλητές, αρρώστους που βρίσκονται σε ανάρρωση καθώς και για άτομα με υψηλή σωματική ή πνευματική εργασία ή που δεν τρέφονται καλά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε και το γιατρό σας. 

Συγκεκριμένα το μέλι ενδείκνυται για:

Αντιβακτηριακή δράση: Το μέλι παρουσιάζει ισχυρή μικροβιοκτόνο δράση λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητας του και της υψηλής συγκέντρωσης των σακχάρων του.    
Καρδιά – Κυκλοφορικό: Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση τους. Η παραπάνω δράση οφείλεται στην αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς της καρδιάς και στην ακετυλοχολίνη του.
Αναιμία: Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την χρήση του μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Μέλι στην καθημερινή δίαιτα γερόντων βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων από γεροντική αναιμία.
Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου που βελτιώνει τη δυσπεψία.
Συκώτι: Το μέλι δρα προστατευτικά στο συκώτι και συνιστάται σε πολλές ασθένειες και ειδικότερα σε αυτές που έχουμε ζημιά στα κύτταρα.
Νεύρα: Το μέλι θεωρείται καταπραϋντικό, βελτιώνει ασθένειες του νευρικού συστήματος και εξασφαλίζει καλό ύπνο.
Δερματικές παθήσεις: Το μέλι χρησιμοποιείται αυτούσιο για επάλειψη σε πληγές και εγκαύματα. Κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν τη θετική προσφορά του στην αποκατάσταση των ιστών.
Αντιοξειδωτική δράση:
Βρέθηκε ότι διάφορα συστατικά του μελιού και της προπόλης έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες. Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το μέλι, λόγω της παρουσίας των καφεϊκών οξέων, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αλλά και να θανατώσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα.

Η κανονική κατανάλωση μελιού ανακουφίζει από τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Σε έρευνες για την επίδραση του μελιού στην παιδική διατροφή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση του αύξησε την αιμολγοβίνη του αίματος των ελλιποβαρών παιδιών και αύξησε το βάρος τους. Πειράματα που έγιναν απέδειξαν ότι ο συνδυασμός μέλι – γάλα σε θηλάζουσες και σε υπό ανάπτυξη παιδιά ήταν επιτυχής. Παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό, αναιμία, ασθένειες των πνευμόνων και νευρικές διαταραχές, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καταναλώνοντας μέλι και γάλα.

 



Διαβάστε και που αλλού μας χρησιμέυει το μέλι: 
 
Φροντίδα τραυμάτων
Η πανάρχαια πρακτική του Αιγυπτιακού πολιτισμού, εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Οι φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού είναι ότι πρέπει για να φροντίσετε εγκάυματα, εκδορές και κοψίματα.

Καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα
Αναμείξτε μια αναλογία 1:1:1 νερό, ξύδι και μέλι και πιείτε το. Μπορεί να έχει απαίσια γεύση, αλλά θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μια ήπια περίπτωση παρασιτικής μόλυνσης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, ωστόσο, καλό θα ήταν να πάτε σε ένα γιατρό.

Συνεφέρει από το μεθύσι
Η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα. Ετσι μία κουταλιά μέλι σκέτη, ή ακόμα καλύτερα μέσα σε τσάι (γιατί χρειάζεστε και ενυδάτωση) είναι το καλύτερο φάρμακο μετά από μία έξαλλη νύχτα.

Καθαρισμός προσώπου
Το μέλι είναι ένα φυσικό ήπιο απολεπιστικό, το οποίο το καθιστά ιδανικό για το πρόσωπό σας. Καθαρίστε το πρόσωπο σας με μέλι και ζεστό νερό για να απολαύσετε πιο λείο δέρμα και λιγότερη ακμή, αφού αποτελεί σπιτική λύση κατά της ακμής. Εάν έχετε αναπτύξει ένα ιδιαίτερα μεγάλο σπυρί, ταμπονάρετε λίγο μέλι σε αυτό, αφήστε το για μισή ώρα και ξεπλύνετε απαλά. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε μερικές φορές για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.

Πηγή ενέργειας
Καταρρέετε μετά από δουλειά κάτω από τον καυτό ήλιο, ή μήπως είστε έτοιμοι να αθληθείτε; Πάρτε μία μεγάλη κουταλιά μελιού και εξασφαλίζετε αρκετή ενέργεια για να τα βγάλετε πέρα.

Καλύτερος ύπνος
Μία γεύση από αλατισμένο μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο σώμα που δυσκολεύουν τον ύπνο. Εάν αισθάνεστε αϋπνίες , δοκιμάστε να βάλετε λίγο στη γλώσσα σας για να δείτε αν σας βοηθά να χαλαρώσετε και να πέσετε για ύπνο.

Μαλακτικό μαλλιών
Βάλτε μέλι στις άκρες των μαλλιών σας για να καταπολεμήσετε το φριζάρισμα και την ψαλίδα, ή χρησιμοποιήστε μέλι για να λούσετε τα μαλλιά σας ώστε να είναι πιο γυαλιστερά.

1 σχόλιο: