Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Λαγάνα Σπιτική




Λαγάνα.... 
Η πρωταγωνίστρια της 
Καθαράς Δευτέρας !!!
Φτιάξτε σπιτική λαγάνα και 
εντυπωσιάστε στο τραπέζι σας...

Η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στον πιστό να εξαγνιστεί , να καθαριστεί και να προετοιμαστεί για το Πάσχα. Οι πιστοί τρέφονται  τη Καθαρά Δευτέρα  με λαγάνα για να θυμούνται τη βοήθεια που προσέφερε  ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα “άζυμα” και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.

 


Υλικά:
  • 750 γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 2 φακ.ξερη μαγια(16 γρ)
  • 1/2 κρασοποτηρο ελαιολαδο
  • 1 νεροποτηρο χλιαρο νερο
  • 1 κ.σουπας αλατι
  • 1 κ.γλυκου ζαχαρη
  • Σουσαμι

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε την ζάχαρη με την μαγιά και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι μας και το χλιαρό νερό σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε καλά να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Όπως είναι στην λεκάνη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τουν φούρνο στους 180 βαθμούς, όχι αέρα αλλά αντιστάσεις πάνω - κάτω. Χωρίζετε την ζύμη στα 2 ή κάνετε μια μεγάλη λαγάνα και την βάζετε στο ταψί αφού έχετε στρώσει λαδόκολλα. Κάνετε μικρές πηρουνιές και λακουβίτσες με τα δάκτυλα στην επιφάνεια της λαγάνας και την αλείφετε με λίγο νεράκι και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Την ψήνετε για περίπου 45 λεπτά να ξεροψηθεί λίγο , ανάλογα με τον φούρνο σας. Απολαύστε την με ταραμοσαλάτα και ελιές και είναι εκπληκτική!!!!



Καλά Κούλουμα
Καλή Σαρακοστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου