Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Γιορτή της μητέρας

 
Πως θα μπορούσε ένα ιστιολόγιο με τίτλο 
"Τα Μυστικά της Μαμάς" να μην αναφερθεί 
στην Γιορτή της Μητέρας; 
Μάθετε λοιπόν πως καθιερώθηκε αυτή 
η γιορτή και μην ξεχάσετε να πείτε 
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες...

Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 1929. Η Αρχαία Ελλάδα όμως είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.


Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.


Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.  
Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις μανούλες του κόσμου, αφιερώνω μια παλαιότερη μου ανάρτηση και προτρέπω όλους με κάθε αφορμή αλλά και χωρίς αιτία να δείχνουμε την αγάπη μας στις μανάδες μας...1 σχόλιο:

  1. Χρόνια Πολλά γλυκιά μανούλα και σε όλες τις μανούλες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή