Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Μυστικά για το δικό σας ποτ-πουρι

 
 
 
Τωρα που τελειώσαν οι γιορτές 
και ξεστολίσαμε το σπίτι, είναι ευκαιρία 
να ανανεώσουμε την διακόσμηση μας
με αρωματικά ποτ-πουρί.
 
 
 
 
Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Ρωμαίοι που
τοποθετούσαν αποξηραμένα χόρτα και μπαχαρικά στα μπάνια
και τους χώρους που ήθελαν να νοιώθουν σαν βασιλιάδες. 
Η τέχνη του ποτ πουρί έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο. Μείγματα
ξεραμένων λουλουδιών και μπαχαρικών μπορείτε να βρείτε 
στο εμπόριο. Ποτ-πουρί, όμως μπορούμε να φτιάξουμε μόνες
μας στο σπίτι με λουλούδια, αρώματα και χρώματα που 
αρέσουν σε μας και τους αγαπημένους μας. 
Έψαξα και σας βρήκα με ποιούς τρόπους μπορείτε να κάνετε
το δικό σας ποτ-πουρι.



1ος Τρόπος:
Μαζεύουμε άνθη προσεκτικά για να μην τα τραυματίσουμε, νωρίς το πρωί. Προτιμούμε αυτά που έχουν μόλις ανοίξει. Είτε τα σκορπίζουμε σε μεγάλη επιφάνεια είτε τα ομαδοποιούμε σε μικρά αυτοσχέδια πουγκιά και τα κρεμάμε ανάποδα. Όταν αποξηρανθούν τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλειστά γυάλινα βαζάκια. Προσθέτουμε ξύλα κανέλας, γαρύφαλλα, φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού και ξεραμένη λεβάντα για συντηρητικό.  Τέλος προσθέτουμε το αγαπημένο μας άρωμα ή μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια. Αν θελουμε πιο δυνατο αρωμα βαζουμε το βαζο με τα λουλουδια στο ψυγειο για λιγες ωρες !!!! Τα αφήνουμε σε βάζο για δέκα-δεκαπέντε μέρες ανακατεύοντας τα συχνά  και είναι έτοιμο.

 
2ος Τρόπος:
  
Απλώνουμε πέταλα λουλουδιών της αρεσκείας μας σε ένα δίσκο και τα τοποθετούμε σε ξηρό και ζεστό μέρος, ανακατεύοντάς τα καθημερινά.Μόλις ξεραθούν, τα βάζουμε σε ένα βάζο και προσθέτουμε ένα σταθεροποιητή σε σκόνη, όπως π.χ. μοσχολίβανο (2 κουταλιές της σούπας για κάθε 4 φλιτζάνια αποξηραμένου υλικού). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αιθέριο έλαιο που μας αρέσει και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε μια χάρτινη σακούλα, την κλείνουμε και ανακινούμε. Τη φυλάσσουμε μακριά από το φως και περιμένουμε για 4-6 εβδομάδες, ανακινώντας τη τακτικά και το ποτ-πουρί μας είναι έτοιμο.

3ος Τρόπος:

Θα μαζεύετε τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή που καταλώνετε το χειμώνα. Θα τις κόψετε σε κομματάκια και θα τις απλώσετε σε λαδόκολλα, αφήνοντας τα να αποξηραθούν σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού. Όταν ξεραθούν καλά τα ανακατεύετε με κανελογαρύφαλλα, και αστεροειδή. Ότι πέταλα από λουλούδια του κήπου μαζέψετε τα αποξηραίνετε και αυτά. Τα ανακατεύετε και τα τοποθετείτε όλα σε μπώλ. Ψεκάζετε φευγαλέα με νερό, ανακατεύετε και είναι έτοιμο.



Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία αποξήρανσης, με όποιον τρόπο διαλέξετε, μπορείτε να ρίξετε το ποτ πουρί σε γυάλινα δοχεία στο σαλόνι ή σε μικρά πουγκάκια στις ντουλάπες, τα συρτάρια ή και στις τσάντες μας.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το δικό σας ποτ-πουρί με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού. Πως γίνεται; Πολύ απλά... Θα κόψετε τα πορτοκάλια σε φέτες ενός εκατοστού. Θα τις βάλετε σε σχάρα (σε ταψί θα κολλήσουν) στο φούρνο στους 120 βαθμούς. Θα τις ψήσετε για 2-3 ώρες...γυρίζοντας τες αρκετές φορές, προσέχοντας να μην σας αρπάξουν και καούν. 
 
 
Και μην ξεχνάτε...θα πρέπει να το φροντίζετε το ποτ-πουρι
γιατί μαζεύει σκόνη και ακάρεα. Για να τα καθαρίσετε θα 
χρειαστείτε ένα μεγάλο σουρωτήρι και μια κατσαρόλα με 
νερό που βράζει. Βάλτε το σουρωτήρι πάνω από την 
κατσαρόλα και ανακινήστε. Ο ατμός θα καθαρίσει και θα 
ανανεώσει το ποτ πουρί. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και αν
έχετε αποξηραμένα άνθη στα βάζα σας και θελήσετε να τα 
καθαρίσετε.
 
 
Θα χρειαστείτε τα αυτονόητα....πορτοκάλια, έναν φούρνο και μαχαίρι (Tongue)
Kόψτε τα πορτοκάλια σε φέτες ενός εκατοστού
Βάλτε σε σχάρα (σε ταψί θα κολλήσουν) στο φούρνο στους 120C
Ψήστε για 2-3 ώρες...γυρίζοντας τα για 2-3 φορές έχοντας το νου σας για να μην τα κάψετε. Το να τα αλλάζετε πλευρά κυρίως στην αρχή θα βοηθήσει για να μην κολλήσουν.
Οταν θα κρυώσουν βάλτε κορδέλα και κρεμάστε απ το δέντρο. Θα δείξουν τέλεια με τα φωτάκια του δέντρου από πίσω. Αν είναι λίγο υγρά στην αρχή μην ανησυχείτε. Με τον καιρό στεγνώνουν τελείως!
- See more at: http://koytsompola.pblogs.gr/tags/diy/pages/2.html#sthash.nGO6VH2s.dpuf
Θα χρειαστείτε τα αυτονόητα....πορτοκάλια, έναν φούρνο και μαχαίρι (Tongue)
Kόψτε τα πορτοκάλια σε φέτες ενός εκατοστού
Βάλτε σε σχάρα (σε ταψί θα κολλήσουν) στο φούρνο στους 120C
Ψήστε για 2-3 ώρες...γυρίζοντας τα για 2-3 φορές έχοντας το νου σας για να μην τα κάψετε. Το να τα αλλάζετε πλευρά κυρίως στην αρχή θα βοηθήσει για να μην κολλήσουν.
Οταν θα κρυώσουν βάλτε κορδέλα και κρεμάστε απ το δέντρο. Θα δείξουν τέλεια με τα φωτάκια του δέντρου από πίσω. Αν είναι λίγο υγρά στην αρχή μην ανησυχείτε. Με τον καιρό στεγνώνουν τελείως!
- See more at: http://koytsompola.pblogs.gr/tags/diy/pages/2.html#sthash.nGO6VH2s.dpuf

4 σχόλια: