Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μυστικά για σωστή χρήση των μπαχαρικών



Μπαχαρικά... 
Γεύσεις και αρώματα που 
μένουν πάντα στην μνήμη μας.
Ξέρουμε όμως να τα 
χρησιμοποιούμε σωστά;
Για να δούμε κάποια μυστικά τους...


Τα μπαχαρικά αντέχουν ή χαλάνε; Πώς τα συντηρούμε;
Τα μπαχαρικά είναι αρκετά ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο αν δεν τα υποθηκεύσουμε σωστά χάνουν τη γεύση και το άρωμά τους. Για να διατηρήσουμε αναλλοίωτα καλό είναι να τα τοποθετήσουμε μέσα σε βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και να τα φυλάξουμε σε περιβάλλον μακριά από τον ήλιο και την υγρασία.
Πότε προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μαγείρεμα;
Σε φαγητά που έχουν μεγάλη διάρκεια μαγειρέματος καλό είναι να προσθέτουμε τα βότανα και τα μπαχαρικά μία ώρα ή και λιγότερο πριν το σερβίρισμα. Αν τα μπαχαρικά μαγειρευτούν για πολύ ώρα μπορεί να δώσουν υπερβολικά βαρύ άρωμα στο φαγητό
Ποια μπαχαρικά δίνουν έντονη γεύση;
Τα μπαχαρικά σε σκόνη δίνουν πιο έντονη και πλούσια γεύση σε σχέση με αυτά στην αρχική τους μορφή.


Η γεύση έχει σχέση με την ποσότητα του μπαχαρικού;
Να θυμάστε ότι θα έιναι καλό να μη χρησιμοποιούμε περισσότερα από 3 μπαχαρικά σε κάθε συνταγή εκτός κι αν πρόκειται για κάποια συνταγή με ιδιαιτερότηετς. Ο συνδυασμός περισσότερων μπαχαρικών μπορεί να κάνει το φαγητό αρκετά βαρύ ή πικάντικο και να δημιουργήσει πρόβλημα στο στομάχι.
Πρέπει να προτιμάμε συγκεκριμένα μπαχαρικά για κάθε σάλτσα;
Για τις κόκκινες σάλτσες προτιμότερο είναι ένα μείγμα πιπεριών, κανέλα, πιπερόριζα, μπούκοβο καυτερό ή γλυκό αλλά και πάπρικα καπνιστή. 
Για γλυκόξινες σάλτσες το ειδικότερο μπαχαρικό κατά τη γνώμη μας είναι το σουμάκ.
Για μια σάλτσα διαίτης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουστάρδα σε σκόνη αναμεμειγμένη με λίγο λαδάκι πιπέρι μαύρο και σκόρδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου