Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστροφή στο σχολείο


Η μετάβαση απο τις 
καλοκαιρινές διακοπές στην 
φθινοπωρινή πραγματικότητα 
είναι δύσκολη για όλους, 
πόσο μάλλον για τα 
μικρότερα μέλη 
της οικογένειας...


Σεπτέμβριος και επιστροφή στο σχολείο. Ανάγκη για προσαρμογή στα σχολικά ωράρια, το διάβασμα και τις υποχρεώσεις. Μια σειρά απο έξυπνα μυστικά... θα βοηθήσουν να κάνετε ευκολότερη την μετάβαση αυτή:

1. Π ρ ο ε τ ο ι μ α σ ί α  τ ο υ  π α ι δ ι ο ύ.
Μία εβδομάδα με 10 ημέρες πριν, καλό είναι να προβούμε σε κάποιες βασικές κινήσεις προετοιμασίας:
  •  Αρχίζουμε να επαναφέρουμε το βασικό ημερήσιο ωράριο των παιδιών που είχε χαλαρώσει στις διακοπές. Φροντίζουμε ώστε το παιδί μας να πηγαίνει για ύπνο τις ώρες που θα πηγαίνει κατά τη διάρκεια της σχολικής σεζόν και να ξυπνάει αντίστοιχα το πρωί.
  • Μειώνουμε την τηλεόραση. Η TV είναι μεγάλη ''ξελογιάστρα'' – θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά ν' αρχίσουν να αποτοξινώνονται έγκαιρα. Σχολική σεζόν σημαίνει, -πολύ- λιγότερη τηλεόραση.
  • Επαναφέρουμε τη επαφή με τα βιβλία. Αν και αυτή δεν θα έπρεπε να έχει χαθεί ούτε την περίοδο των διακοπών (άλλωστε βιβλίο δεν είναι μόνο το σχολικό) η πιο συστηματική ενασχόληση με το διάβασμα λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα βοηθήσει πολύ στη σωστή και γρήγορη προσαρμογή του παιδιού.
  • Τακτοποιούμε το χώρο του γραφείου επαναφέροντας τα σχολικά είδη σε πρώτο πλάνο. Είναι καλό σιγά σιγά το παιδί να μπαίνει σε σχολική διάθεση και το ξεκίνημα γίνεται από το χώρο του στο σπίτι.
  • Αγοράζουμε μαζί με το παιδί τα απαραίτητα σχολικά είδη. Η όλη διαδικασία είναι πολύ ευχάριστη γι' αυτό αλλά και βοηθάει στην όλη προσαρμογή στη σχολική πραγματικότητα που είναι ante portas. 2. Π ρ ο ε τ ο ι μ α σ ί α  τ ω ν  γ ο ν ι ώ ν.

Ναι κι εμείς οι γονείς χρειαζόμαστε τη δική μας προετοιμασία! Η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο θ' αλλάξει πολλά και στη δική μας καθημερινότητα:
 
  • Προσπαθούμε να λύσουμε εγκαίρως μία σειρά από πρακτικά ζητήματα όπως καθημερινές μετακινήσεις από και προς το γραφείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες κ.ο.κ.
  • Ξεκινάμε ένα χαλαρό διάβασμα παρέα με το παδί – έτσι για να ξαναβρούμε τα ''πατήματά'' μας μετά τη χαλαρότητα των διακοπών! Άλλωστε αυτή θα είναι η καθημερινή βασική μας εναχόληση κάθε απόγευμα για το επόμενο εννιάμηνο!
  • Ετοιμάζουμε εγκαίρως τη σχολική γκαρνταρόμπα του παιδιού. Ρούχα κατάλληλα για το σχολείο πλυμένα και σιδερωμένα – έτοιμα προς χρήση. Πιστέψτε μας  είναι μία προετοιμασία που θα κάνει τις πρώτες σχολικές ημέρες πολύ ευκολότερες!
  • Τέλος, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τις πρώτες δύσκολες ημέρες προσαρμογής του παιδιού στην πραγματικότητα της επιστροφής στο σχολείο. Νευράκια, πείσματα, αντιδράσεις, γκρίνια είναι μέσα στο πρόγραμμα, και είναι απολύτως φυσιολογικά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με υπομονή και κατανόηση, για να τ' αντιμετωπίσουμε. 
 
Καλή σχολική χρονιά 
για όλους μας !!!
 
πηγή: praktikesidees.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου