Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σπιτική λεμονάδα



Η σπιτική λεμονάδα είναι ένα 
πρώτης τάξεως φυσικό, υγιεινό ποτό, 
ειδικά όταν λαμβάνεται το πρωί.
Μας ξεδιψάει, μας αρέσει και είναι 
ευεργετική για τον οργανισμό μας!



Προχτές μου έφεραν  "πεσκέσι" μια τσάντα με λεμόνια. Τόσο μυρωδάτα που σκέφτηκα οτι δεν πρέπει να πάνε έτσι απλά για στύψιμο σε φαγητό. Σκέφτηκα, σκέφτηκα και αποφάσισα τι θα φτιάξω. Πρώτα απ'όλα θα κάνω μια λεμονόπιτα. Μετά θα φτιάξω λικέρ λεμόνι και τα υπόλοιπα μια ωραία σπιτική λεμονάδα. Περίσσεψαν και κάποια που έβαλα σήμερα στο λεμονάτο χοιρινό. 


Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για την σπιτική λεμονάδα. Την συνταγή αυτή την πήρα απο την Σοφία Μούτσου και την πιο νόστιμη ομάδα του facebook, απο τις λατρεμένες μου Γεύσεις της Εύβοιας. Τις υπόλοιπες λεμονοσυνταγές μου θα σας τις αποκαλύψω άλλη φορά.


Σπιτική λεμονάδα

  • 1 λίτρο χυμό λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Ξύσμα απο 1 λεμόνι

Στύβετε και σουρώνετε 2 φορές το χυμό του λεμονιού. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε την ζάχαρη και το ξύσμα απο το 1 λεμόνι.  Κάνετε ένα πολύ καλό ανακάτεμα και σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, όπως κάνουμε και στο πιλάφι. 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν ρίχνετε ούτε σταγόνα νερό και ούτε το βράζετε. !!!

Εγω την έφτιαξα μεσημέρι. Αφου την ανακάτεψα καλά, την άφησα σκεπασμένη και την ξανανακάτεψα μετά από 3 ώρες. Και ξανά μετά απο 3 ώρες. Στην επιφανεια του χυμου θα δείτε να έχει σχηματιστεί κάτι σαν πούλπα. Μην το βγάλετε. Εκεί μέσα είναι κρυμμένο όλο το άρωμα. Άφησα όλα το βράδυ την λεμονάδα να λιώσει μόνη της η ζάχαρη και την ανακάτεψα καλά για τελευταία φορά την άλλη μέρα το πρωί. Την ξανασούρωσα και την μοίρασα σε γυάλινα μπουκάλια, διατηρώντας την στο ψυγείο. Όταν θα θέλετε να πιείτε ανακινήστε κάλα το μπουκάλι και βάλτε στο ποτήρι 1-2 δάχτυλα χυμό, συμπληρώστε με νερό ή σόδα και απολαύστε την.


Καθώς θα πίνετε την λεμονάδα σας, διαβάστε και μερικά μυστικά γι'αυτήν και που μας ωφελεί :

1.Προστατεύει  την καρδιά.  Η λεμονάδα περιέχει κάλιο. Το κάλιο είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μειώνει τη χοληστερίνη, καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία και τονώνει το ενδοκρινικό σύστημα.
2.Καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα. 

3.Έχει διαιτητικές ιδιότητες
λόγω της λιποδιαλυτικής της δράσης και αποτελεί ένα ισχυρό αποτοξινωτικό καθότι είναι διουρητική. Αναζωογονεί την ίδια στιγμή το πεπτικό σύστημα. 
4.Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών.

5.Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό
που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

6.Θεραπεύει  τη δυσκοιλιότητα. 

7.Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
και βοηθάει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του λαιμού, τον πονόλαιμο  και την αμυγδαλίτιδα και έχει αντιβακτηριακή δράση.

8.Τέλος, η λεμονάδα δυναμώνει τα ούλα
και ωφελεί το μυοσκελετικό σύστημα. Βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.


Στην υγεία σας...



10 σχόλια:

  1. Αυτή η λεμονάδα είναι πολύ αγαπημένη και σε μένα , δεν υπάρχει ωραιότερο αναψυκτικό , έχω την ίδια συνταγή , νάσαι καλά , όταν προμηθευτώ από το χωριό λεμόνια θα κάνω πάλι
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως μπορω να την διατηρισω εκτος ψυγειου? Υπαρχει συνταγη? Εχω δυο λεμονιες και θελω να φτιαξω μεγαλη ποσοτητα και να την φυλαξω στο ντουλαπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελλη καλημέρα. Δυστυχώς θα σε στεναχωρήσω, δεν γίνεται αυτό που ζητάς. Είναι φυσικός χυμός και θα ξινίσει, δεν είναι βραστό σιρόπι όπως σε άλλες συνταγές. Μπορείς να κάνεις μικρες ποσότητες και να διατηρείται στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  3. Πόσο καιρό διατηρείται μέσα στο ψυγείο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναταλία κάθε φορά που φτιάχνω δεν προλαβαίνουν να περάσουν τέσσερεις ημέρες.Την έχουμε τελειώσει την λεμονάδα και δεν προλαβαίνει να μπαγιατέψει...

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Αναρωτιέμαι αν αυτή τη λεμονάδα μπορούμε να την καταψύξουμε...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλήμερα!! Την ίδια απορία είχα και εγώ και ρώτησα της παλιές καλές μαγείρισες που γνωρίζω.... Μου είπανε ότι μπαίνει κατάψυξη και κρατάει αρκετά...ως και χρονο.. !!

      Διαγραφή
    2. εφχαριστούμε γιά τές όμορφες συμβούλες σας !!! καλή βδομάδα σέ ολουσς !!! καί ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή