Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Μυστικά με σκόρδο...

 

 
Σκόρδο...
Με έντονο άρωμα, 
απωθητικό για πολλούς,
αγαπημένο για άλλους. 




Οι περισσότεροι το αποφεύγουμε για τη δυσάρεστη μυρωδιά του. Είναι ένα πολυετές φυτό. Ο βολβός του αποτελείται από πολλές σκελίδες, ενώ τα φύλλα του είναι σκληρά και επίπεδα μέχρι 1 εκατοστό πλάτος και 15 εκατοστά μήκος. Το σκόρδο όμως μπορεί πράγματι να διώχνει τους γύρω σας, έχει όμως και την ιδιότητα να «διώχνει» και πολλές παθήσεις.
Το κομμένο σκόρδο παράγει ένα αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά. Έχει αντιβιοτική δράση και είναι ευεργετικό για το γαστρεντερικό σύστημα. Το αιθέριο έλαιο του μεταφέρεται σ' όλο το ανθρώπινο σώμα και εκκρίνεται από τους πνεύμονες και το δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που μυρίζουμε τόσο έντονα όταν το καταναλώνουμε. Θεωρείται αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα αντιμετωπίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος έντέρου. Χρησιμοποιείται ακόμη για τους ρευματικούς πόνους, για την αρτηριοσκλήρωση, για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, και το άσθμα.

 



 Διαβάστε 10 μυστικές χρήσεις του σκόρδου, εκτός μαγειρικής...


1. Για τον πόνο στο αυτί: χρησιμοποιήστε δύο λιωμένα σκόρδα, βράζουμε, τα σουρώνουμε 
και βάζουμε στο αυτί μερικές σταγόνες ενώ είναι ακόμα ζεστά. 

2. Για τις αυπνίες. Φάτε μια σαλάτα που περιέχει σκόρδο το βράδυ και θα κοιμηθείτε σαν πουλάκι

3. Ενάντια στις κρεατοελιές και τις κηλίδες στο δέρμα: Εφαρμόστε το σκόρδο απευθείας πάνω στο δέρμα για να καθαρίσετε τις κηλίδες, ιδιαίτερα εκείνες που προκαλούνται από την ακμή. Η τοπική χρήση του αφαιρεί επίσης  τις κρεατοελιές και τις μυρμηγκιές.

4. Για τους ρευματισμούς: Τρίψτε ένα ξεφλουδισμένο σκόρδο πάνω από τις πονεμένες και πρησμένες αρθρώσεις. Το σκόρδο είναι γνωστό για την αντι-φλεγμονώδη δράση του και μειώνει τον πόνο. 

5. Ενάντια στην αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση πέφτει με μια σκελίδα σκόρδο . Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου, συνιστάται τεμαχισμός της σκελίδας του σκόρδου και να καταναλώνετε τα κομματάκια σαν να είναι  χάπια. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα σιρόπι με δύο σκελίδες σκόρδο. Θα πρέπει να αναμίξετε με ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό. Για να μειωθεί η πίεση παίρνετε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

6. Για να επαναφέρετε τον ανδρισμό σας στα ύψη: Συνδυάστε το σκόρδο με έλαιο φύτρου σιταριού και το πιπέρι καγιέν. Μπορείτε επίσης να τρίψετε το σκόρδο στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας. 

7. Κατά του κοκκύτη: Απλώστε το σκόρδο στο στήθος και την πλάτη για να μαλακώσετε το βήχα και να ανακουφίσετε τους αεραγωγούς. Για την πρόληψη της γρίπης και των αλλεργιών, ανακατέψτε σκόρδο  με μέλι και λεμόνι και πιείτε. 

8. Για μυϊκούς πόνους: Τρώγοντας το σκόρδο τονώνετε τους μυς. Ετοιμάστε επίσης μια πάστα από ένα κεφάλι σκόρδο και τρίψτε στην πληγείσα περιοχή. Μπορείτε να συμπιέσετε και να προετοιμάσετε μια κομπρέσα που θα εναποθέσετε όλη τη νύχτα στην περιοχή που πονάτε (αν φυσικά αντέχετε την δυσάρεστη μυρωδιά)

9. Για το κόψιμο του τσιγάρου : Πάρτε δύο ωμά σκόρδα με άδειο στομάχι, δύο με χυμό λεμονιού πριν το μεσημεριανό και πριν από το δείπνο άλλα δύο. 

10. Κατά της τριχόπτωσης: Μπορείτε να σταματήσετε την τριχόπτωση τρίβοντας το τριχωτό της κεφαλής σας με ένα μείγμα από 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό σκόρδου, 240γρ τσάι δενδρολίβανο  και 1 κουταλιά της σούπας από μέλι και χυμό λεμονιού.



Σε μεγάλες δόσεις, το σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ποτέ δεν πρέπει να τρώτε πολλές σκελίδες σε μια μέρα (1 έως 2 σκελίδες για τους ενήλικες και 2 έως 3 φορές την ημέρα 300 gr μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου). Επίσης να γνωρίζετε ότι το σκόρδο περνάει στο αίμα σας και αυτός είναι είναι ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό και με τόσους πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι όταν ιδρώνετε, το σκόρδο θα αφήσει τον ιδρώτα πιο εύκολα να περάσει μέσα απο τους πόρους του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου συνολικά, έχουν μια όχι και τόσο καλή οσμή στο σώμα τους. Αν είστε ο μόνοι και τρώτε σκόρδο, πριν συναντήσετε κάποιον φίλο ή μια παρέα, μασίστε λίγο μαϊντανό για την καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής!

Read more at http://www.dimiwise.gr/2013/12/skordo.html#OWU2jVeAyWetqORW.99
Σε μεγάλες δόσεις, το σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ποτέ δεν πρέπει να τρώτε πολλές σκελίδες σε μια μέρα (1 έως 2 σκελίδες για τους ενήλικες και 2 έως 3 φορές την ημέρα 300 gr μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου). Επίσης να γνωρίζετε ότι το σκόρδο περνάει στο αίμα σας και αυτός είναι είναι ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό και με τόσους πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι όταν ιδρώνετε, το σκόρδο θα αφήσει τον ιδρώτα πιο εύκολα να περάσει μέσα απο τους πόρους του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου συνολικά, έχουν μια όχι και τόσο καλή οσμή στο σώμα τους. Αν είστε ο μόνοι και τρώτε σκόρδο, πριν συναντήσετε κάποιον φίλο ή μια παρέα, μασίστε λίγο μαϊντανό για την καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής!

Read more at http://www.dimiwise.gr/2013/12/skordo.html#OWU2jVeAyWetqORW.99
Σε μεγάλες δόσεις, το σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ποτέ δεν πρέπει να τρώτε πολλές σκελίδες σε μια μέρα (1 έως 2 σκελίδες για τους ενήλικες και 2 έως 3 φορές την ημέρα 300 gr μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου). Επίσης να γνωρίζετε ότι το σκόρδο περνάει στο αίμα σας και αυτός είναι είναι ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό και με τόσους πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι όταν ιδρώνετε, το σκόρδο θα αφήσει τον ιδρώτα πιο εύκολα να περάσει μέσα απο τους πόρους του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου συνολικά, έχουν μια όχι και τόσο καλή οσμή στο σώμα τους. Αν είστε ο μόνοι και τρώτε σκόρδο, πριν συναντήσετε κάποιον φίλο ή μια παρέα, μασίστε λίγο μαϊντανό για την καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής!

Read more at http://www.dimiwise.gr/2013/12/skordo.html#OWU2jVeAyWetqORW.99

Σε μεγάλες δόσεις, το σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ποτέ δεν πρέπει να τρώτε πολλές σκελίδες σε μια μέρα (1 έως 2 σκελίδες για τους ενήλικες και 2 έως 3 φορές την ημέρα 300 gr μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου). Επίσης να γνωρίζετε ότι το σκόρδο περνάει στο αίμα σας και αυτός είναι είναι ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό και με τόσους πολλούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ωστόσο, ότι όταν ιδρώνετε, το σκόρδο θα αφήσει τον ιδρώτα πιο εύκολα να περάσει μέσα απο τους πόρους του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου συνολικά, έχουν μια όχι και τόσο καλή οσμή στο σώμα τους. Αν είστε ο μόνοι και τρώτε σκόρδο, πριν συναντήσετε κάποιον φίλο ή μια παρέα, μασίστε λίγο μαϊντανό για την καταπολέμηση της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής!

Read more at http://www.dimiwise.gr/2013/12/skordo.html#OWU2jVeAyWetqORW.99
Το σκόρδο συναντάται συχνά και στην λαϊκή μας παράδοση. Στα αρχαία χρόνια το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο. Έτσι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα.Στα χωράφια κρεμούσαν σκορδοπλεξάνα για να μη βασκαθεί. Άμα κάποιος θαυμάζει κάτι για να μη το ματιάζει συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα. Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι. Την ημέρα της πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Ακόμα και πλαστικά σκόρδα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα για γούρι.

Οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το σκόρδο, δεδομένου ότι αλλοιώνει τη γεύση του γάλακτος και δημιουργεί πόνους στο στομάχι και τα έντερα του  μωρού Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους πρέπει επίσης να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν σκόρδο. 

 

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Μυστικά για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά



Φέτος το Πάσχα, 
την Μεγάλη  Πέμπτη όπως επιβάλλει το έθιμο,
ας χρησιμοποιήσουμε την παλιά σοφία,
για να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά. 
Έτσι όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές, 
την εποχή, που δεν υπήρχαν οι "σύγχρονες" λύσεις...

Τα παλιά τα χρόνια, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά, τυλίγοντας γύρω τους τα φλούδια από το κρεμμύδι.  Χρειάζεστε μόνο την εξωτερική, ξερή φλούδα του κρεμμυδιού, όχι τη σάρκα του κρεμμυδιού. Τυλίξτε τις φλούδες του κρεμμυδιού γύρω από τα αυγά και στερεώστε τις με ένα λαστιχάκι ή σπάγκο ή δέστε τα σφιχτά με κομμάτια από ένα παλιό καλσόν. Χρησιμοποιήστε πολλές στρώσεις φλούδια σε κάθε αυγό για πιο έντονο χρώμα.  Βράστε τα αυγά όπως συνήθως, αλλά χωρίς ξύδι, γιατί το κόκκινο γίνεται πιο καφετί.  Βγάλτε τα φλούδια και έχετε  όμορφα χρώματα και σχέδια!  Αν κλείσετε μέσα στα κρεμμύδια και φυλλαράκια από άλλα φυτά, μπορείτε να δημιουργήσετε ασυνήθιστα μοτίβα, καθώς τα διάφορα φυτά περιέχουν και δικές τους χρωστικές.



Πως να διαλέξετε και να προετοιμάσετε τα αβγά
- Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αβγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά έχουν πιο γερό τσόφλι!
- Καθαρίστε τα με τρεχούμενο νερό από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.
-Αφήστε τα εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30' λεπτά σε χλιαρό νερό, ώστε να μην σας ραγίσουν όταν τα βράσετε!
Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε και καλύπτουμε με νερό προσεκτικά και τα βράζουμε  12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις τα βράσετε, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!
Αφού τα βάψετε και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.
 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με διάφορα συστατικά που υπάρχουν στην κουζίνας σας:

Βαφή από Λαχανικά
Τα λαχανικά που σίγουρα θα τους δώσουν χρώμα είναι τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο και οι φλούδες των κρεμμυδιών!
Για κόκκινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε βολβούς από παντζάρια.
Για μπλέ-μώβ αβγά θα χρησιμοποιήσετε 1 μικρό κόκκινο λάχανο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 1 λίτρο νερό για 15' λεπτά, το λαχανικό που επιθυμείτε να χρωματίσετε τα αυγά και θα το έχετε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Θα τα τοποθετήσετε κατόπιν σε νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15' λεπτά, τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.


Για πορτοκαλί και κίτρινα αβγά θα χρησιμοποιήσετε φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 3-4 φλυτζάνια νερό για 15' λεπτά, όσο πιο πολύ τις φλούδες τόσο πιο έντονο και σκούρο χρώμα θα αποδωσουν. Θα τοποθετήσετε κατόπιν τα αβγά και νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15' λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα αβγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα. 





Βαφή με Βρώσιμα Χρώματα Ζαχαροπλαστικής
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν! Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματα, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλάνε είδη ζαχαροπλαστικής.Μ' αυτό τον τρόπο μπορείτε να βάψετε τα αβγά σας, με ποικιλία χρωμάτων και να σας βοηθήσουν ακόμη και τα παιδάκια σας, κάνοντας την διαδικασία παιχνίδι!Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάψουν τέλεια και με ασφαλή αποτέλεσμα τα αβγά!

Διαδικασία
Βράστε τα αβγά για 15' λεπτά. Διαλύστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Βυθίστε τα για όσο χρόνο χρειαστεί περίπου 10' λεπτά, ή όσο θέλετε ώστε να πάρετε το επιθυμητό χρώμα! Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Δοκιμάστε διάφορους συνδυασμούς υλικών, αλλά θα πρέπει να ξέρετε, ότι οι φυσικές βαφές δεν είναι τόσο έντονες όσο οι τεχνητές.  Από την άλλη πλευρά, οι φυσικές βαφές είναι ένας τομέας, που δεν έχει ερευνηθεί πλήρως και επομένως περιλαμβάνει αρκετό πειραματισμό.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβείς δοσολογίες και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τυποποιημένες οδηγίες.  Είναι όμως μια θαυμάσια και διδακτική εμπειρία, ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν και τα παιδιά.  Ακόμα και οι αποτυχίες είναι μια καλή αφορμή για διασκέδαση.


 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
& ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!





Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

Συμβολισμοί του Πάσχα

 
Κάθε Πάσχα όλοι μας βλέπουμε παντού κόκκινα αυγά αλλά και σοκολατένια, διάφορα λαγουδάκια, διαφορες λαμπάδες,τσουρέκια αλλα και να μην ξεχνάμε τα αρνιά στη σούβλα. Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησαν όλα αυτά και από πού προέρχονται. Ας μάθουμε λοιπόν τα εθιμικά σύμβολα του Πάσχα και πως αυτά έχουν καθιερωθεί.





Το πιο διάσημο πασχαλινό σύμβολο είναι φυσικά το αυγό. Τα μικρά παιδιά ζητάνε ένα σοκολατένιο αυγό και όλοι βάφουν ,κατά κύριο λόγο, κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη και το βράδυ της Ανάστασης τα τσουγκρίζουν. Γιατί όμως προτιμάται το κόκκινο χρώμα για τα αυγά; Λέγεται ότι αυτό το χρώμα συμβολίζει την ανανέωση της ζωής και την ευγηρία αλλά και ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού. Μάλιστα, υπάρχει η παράδοση ότι το πρώτο αυγό που βάφεται είναι της Παναγίας και μπαίνει στο εικονοστάσι. Με αυτό σταυρώνονται τα παιδιά από το κακό το μάτι. Σε μερικά μέρη παλιότερα έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια. Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση και μετά καθένας έπαιρνε τα δικά του. Αυτά τα αυγά ήταν "ευαγγελισμένα" και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν. Παρόμοια τύχη είχαν και τα αυγά που έκαναν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη. Άμα η κότα ήταν μαύρη, ακόμα καλύτερα. Είχαν θαυμαστές ιδιότητες και μπορούσαν να διώξουν κάθε κακό. Φυσικά, κυκλοφορεί και η γνωστή παράδοση που λέει ότι «όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά, φώναξε: - Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αυγά; Και πράγματι έγιναν!». Αλλά υπάρχει και μία ερμηνεία που κινείται στα πλαίσια της λογικής και λέει πως λόγω Σαρακοστής τα αυγά περισσεύουν και σε συνδυασμό με το ότι αυτή την εποχή οι κότες τα γεννούν με αφθονία, αυτός είναι ο λόγος που τα φυλάνε, τα βάφουνε και στη συνέχεια τα δωρίζουν στα παιδιά. Επίσης, όσον αφορά το σοκολατένιο αυγό, αυτό είναι ξενόφερτο σύμβολο. Στη Δυτική Ευρώπη τα παιδιά ακούνε παραμύθια που λένε ότι ο λαγός φέρνει αυγά κι άλλα δώρα που κρύβουν οι μανάδες σε διάφορα μέρη στον κήπο ή στο σπίτι και τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν.
Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή. Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του. Το αυγό βέβαια σε όλες σχεδόν τις αρχαίες κοσμογονίες συμβόλιζε την γέννηση του σύμπαντος και της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σύμβολο των ορφικών Μυστηρίων πού ήταν ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από ένα "αυγό", που συμβόλιζε τον κόσμο που περιβάλλεται από το Δημιουργικό πνεύμα. Στο επίπεδο της μύησης και της φιλοσοφίας, συμβόλιζε τον νεόφυτο που την στιγμή της μύησης έσπαγε το κέλυφος του αβγού και ένας καινούργιος πνευματικός άνθρωπος γεννιόταν.

 


Επόμενο πασχαλινό σύμβολο είναι ο λαγός. Τον βλέπουμε και αυτόν ως διακοσμητικό, σοκολατένιο αλλά και σε διάφορες ζωγραφιές, αυτοκόλλητα κλπ. Ο λαγός, λοιπόν, δεν μας είναι γνωστός από την ελληνική παράδοση, αλλά μας έχει έρθει από την Δυτική Ευρώπη. Ιδιαίτερα στις γερμανικές χώρες ο λαγός του Πάσχα έρχεται από την εξοχή και φέρνει στα παιδιά τα αυγά. Το ζώο αυτό παρουσιάζεται με μαγικές ικανότητες και συνήθως είναι ταξιδευτής ταχυδρόμος, αλλά και καλό πνεύμα της βλάστησης, πράγμα που το συναντούμε και σε ελληνικά έθιμα θερισμού. Οι λαγοί στη γερμανική παράδοση ήταν συνδεδεμένοι με τη γονιμότητα. Μάλιστα, από τη στιγμή που το Πάσχα γιορτάζεται την Άνοιξη που η φύση αναγεννιέται, οι λαγοί συνδέθηκαν αναπόφευκτα με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή. 

Οι λαμπάδες και τα πυροτεχνήματα πάλι είναι ελληνικά σύμβολα. Οι λαμπάδες είναι ταυτόχρονα εκκλησιαστικές και κοσμικές. Είναι κοσμικές όσον αφορά το μέρος με τις κορδέλες, οι οποίες πρέπει να είναι γαλάζιες για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια. Κοντά στις λαμπάδες έρχονται και τα ποικίλα φωτοτεχνήματα, που είναι σαν γέφυρα σήμερα ανάμεσα στο φως της Ανάστασης και στους παλιούς πυροβολισμούς. 

Ένα από τα περισσότερο χαρακτηριστικά σύμβολα του Πάσχα είναι το αρνί. Φαίνεται να προέρχεται από την τελετή της εορτής του Πάσχα στους Εβραίους, όπου με το αίμα των αμνών έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους, κατ' αναπαράσταση της νύκτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Οι αμνοί είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του Πάσχα, καθώς συμβολίζουν το Χριστό. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει το Χριστό με τον "Αμνό του Θεού, ο οποίος θα πάρει μαζί του την αμαρτία του κόσμου". Επίσης, το αρνί αποτελεί ένα κατεξοχήν μυθικό σύμβολο, με την έννοια της αθωότητας και της αγνότητας κυρίως σε πνευματικό επίπεδο, έτσι με τον διαμελισμό του επιτρέπει στους ανθρώπους την επικοινωνία με την αγνότητα αυτή.



Αγαπημένο σε όλους, το τσουρέκι, προέρχεται από την Τουρκική λέξη "corek" που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Το όνομα «τσουρέκι» μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατιας, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά. Στην Ελλάδα βέβαια πλέον καταναλώνεται όλο το χρόνο, αλλά το νόημά του κατά την περίοδο του Πάσχα είναι διαφορετικό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως λαμπροκούλουρα ή λαμπρόψωμο ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ψωμί συμβόλιζε τη ζωή και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα .Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. Κοφίνια, καλαθάκια, δοξάρια, αυγούλες, κουτσούνες, κουζουνάκια. Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις κολλυρίδες και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Μυστικά του αλατιού




Το αλάτι είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο.
 Γι' αυτό ήταν γνωστό και 
χρησιμοποιούνταν από την αρχαία εποχή.
Το αλάτι κατέχει σημαντική θέση 
στη ζωή των λαών, στις συνήθειες, 
στη θρησκεία και στις παραδόσεις τους.
 
 
 
 
Σε μερικές περιοχές το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα με το οποίο οι πλούσιοι πουλούσαν δούλους σε αντάλλαγμα με αλάτι ενώ άλλοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Άλλοι λαοί είχαν έλθει σε πόλεμο μεταξύ τους για να κατακτήσουν εδάφη με αλατούχες πηγές.  Κατά τους αρχαίους Έλληνες συμβολίζει τη φιλία και την αλληλεγγύη. Με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους. Επίσης το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς. Έτσι, είχαν τη συνήθεια να σκορπίζουν αλάτι σε αγρούς που αφιέρωναν στους θεούς τους. 
 
Το αλάτι αναφέρεται σε πολλές ελληνικές παροιμίες: «άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν» «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», δηλαδή συνδεθήκαμε στενά, «σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις», δηλαδή μην ανακατεύεσαι σε ξένες υποθέσεις, «τον έκανα τ' αλατιού», δηλαδή τον έδειρα. Επίσης ο Μωσαϊκός Νόμος θεωρεί το αλάτι σαν σύμβολο και σαν απαραίτητο στοιχείο της προσφοράς προς το Θεό. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται: «υμείς εστέ το άλας της γης». Και άλλοι λαοί, όπως οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, χρησιμοποιούσαν το αλάτι στις θρησκευτικές τους τελετές. Μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί αρκετές προλήψεις σχετικά με το αλάτι. Π.χ. δε δανείζουν αλάτι οι χωρικοί, γιατί πιστεύουν ότι «ψοφάνε τα ζωντανά». Επίσης αποφεύγουν να χύσουν αλάτι από την αλατιέρα.




Εκτός όμως απ'το να νοστιμέυει το φαγητό μας, το αλάτι έχει και άλλες πρακτικές χρήσεις. Διαβάστε παρακάτω...

  • Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό. Ρίξτε λίγο αλάτι σε ένα επίμονο λεκέ στον πάγκο της κουζίνας και τρίψτε με ένα υγρό πανάκι.
  • Προσθέστε αλάτι σε περιοχές όπου έχετε  μυρμήγκια και να παρακολουθήστε τα να εξαφανίζονται.
  • Αν κάηκε το φαγητό στην κατσαρόλα σας, ξύστε το καμμένο όσο μπορείτε, σκεπάστε με νερό και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι. Βράστε για 20 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε  να σταθεί για 30 λεπτά πριν το τρίψιμο.
  • Προσθέστε μια πρέζα αλάτι σε φρεσκοκομμένα λουλούδια για να τα βοηθήσετε να κρατήσουν περισσότερο.
  • Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του σκόρδου από τα δάχτυλά σας, τρίψτε τα με χυμό λεμονιού και αλάτι, στη συνέχεια  πλύνετε με σαπούνι.
  • Φρέσκο piercing; Χρησιμοποιήστε ένα απλό φυσιολογικό ορό ( διάλυμα από 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό + 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης.
  • Πάρα πολύς αφρός ενώ πλένετε τα πιάτα; Πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι και παρακολουθήστε τον να διαλύεται.
  • Ξεμείνατε από οδοντόκρεμα; Χρησιμοποιήστε ίσα μέρη αλάτι και μαγειρική σόδα (με μια σταγόνα εκχυλίσματος μέντας αν θέλετε).
  • Αν χύθηκε κρασί στο τραπεζομάντηλο ή την κουβέρτα, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τον λεκέ και καλύψτε αμέσως με μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού, στη συνέχεια αφήστε μέχρι να στεγνώσει. Πάρτε με την ηλεκτρική το αλάτι και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
  • Ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και το αλάτι αφαιρεί την μούχλα.
  • Βρέξτε ένα τσίμπημα μέλισσας αμέσως με νερό και καλύψτε το με  αλάτι.
 
 
  • Αν το φαγητό χυθεί πάνω στο δάπεδο του φούρνου, πασπαλίστε με αλάτι για να σταματήσετε τον καπνό και τις οσμές. Μόλις κρυώσει ο φούρνος, αφαιρέστε.
  • Αφαιρέστε τους λεκέδες από τα παλιά φλιτζάνια του τσαγιού τρίβοντας με αλάτι και λίγο νερό.
  • Το αλάτι ενισχύει την γλυκύτητα, οπότε προσθέστε μια πρέζα όταν κάνετε γλυκά όπως  ζεστή σοκολάτα.
  • Ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και αλάτι αφαιρεί τους λεκέδες σκουριάς.
  • Αφαιρέστε την μυρωδιά από ένα ξύλο κοπής χύνοντας αρκετό αλάτι απευθείας πάνω του. Τρίψτε ελαφρά με ένα υγρό πανί. Πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι. 
  • Εάν ο χυμός από μια πίτα φρούτων ξεχειλίσει ενώ ψήνεται, πασπαλίστε λίγο αλάτι από πάνω από τον λεκέ. Θα τον στερεοποιήσει γεγονός που σας διευκολύνει να τον αφαιρέσετε όταν ο φούρνος θα έχει κρυώσει.
  •  Για τον πονόλαιμο, κάντε γαργάρα με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • Βουλωμένη μύτη ; Ρουφήξτε με την μύτη ένα διάλυμα από 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και στη συνέχεια φυσσήξτε!
  • Το αλάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό δέρματος. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι αλάτι στο νερό του μπάνιου σας και είναι απαλό όποως του μωρού, όταν θα βγείτε.
  • Για μια τραγανή η ψητή ψητή πατάτα σας, αλείψτε με ελαιόλαδο και αλάτι πριν από το ψήσιμο. 
  •  Κάντε αρωματικά άλατα μπάνιου με ένα μίγμα 1 φλιτζάνι αλάτι, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 3-4 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
  • Πονεμένα πόδια; Μουλιάστε τα σε ένα λουτρό άλατος: 12 φλιτζάνια ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. 
 
 
  •  Γεμίστε μια τρύπα καρφιού στον τοίχο με ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας άνθος αραβοσίτου, και 2 κουταλάκια του γλυκού νερό που θα τα έχετε μετατρέψει σε μια παχιά πάστα. Αφήστε να ξεραθεί και ξύστε εάν είναι απαραίτητο.
  •  Πλύνετε τα βρώμικα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι σε νερό ελαφρώς αλατισμένο για να τα καθαρίσετε ευκολότερα. 
  • Όταν προσθέτετε το αλεύρι σε μια συνταγή για να πήξει, ανακατέψτε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι για προλάβετε το σβώλιασμα. 
  • Ένα λιπαρό τηγάνι θα πλυθεί ευκολότερα αν το τρίψετε πρώτα με λίγο αλάτι . Σκουπίστε με ένα χαρτί και στη συνέχεια πλύνετε  με ζεστό σαπουνόνερο. 
  • Πετάξτε μόνο αλάτι στην λιπαρή φωτιά . Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό.
  • Θερμός που μυρίζει? Προσθέστε αλάτι και λίγο ζεστό νερό. Κλείστε το καπάκι ανακινείστε και ξεπλένετε. Δεν υπάρχει πλέον η μυρωδιά. 
  • Αφαιρέστε τους λεκέδες αίματος βυθίζοντας το αντικείμενο σε κρύο αλατισμένο νερό στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι και ελπίζω το ...CSI να μην χτυπήσει την πόρτα σας. 
  • Κάντε το δέρμα σας να λάμψει τρίβοντας το με ίσα μέρη ελαιόλαδο και  αλάτι. 
  •  Ρίξτε αλάτι σε ένα βάζο για να κρατήσετε τα αποξηραμένα ή τεχνητά λουλούδια στη θέση τους. 
  • Το αλατισμένο νερό δεν βράζει πιο γρήγορα, απλά ανεβαίνει περισσότερο η θερμοκρασία του έτσι ώστε ο χρόνος μαγειρέματος να μειωθεί.
  • Ενυδατώστε τα μεγαλύτερα, ζαρωμένα μήλα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για να τα ξανανιώσετε. 
  • Εμποδίστε τις φέτες από τις πατάτες, τα μήλα ή τα αχλάδια από το να μαυρίχουν τοποθετώντας τα σε ένα μπολ με ελαφρώς αλατισμένο κρύο νερό. 
  • Το αλάτι απωθεί τους ψύλλους, οπότε κάντε του κατοικιδίου σας ένα μπάνιο σε λίγο αλατισμένο νερό. 
  • και τέλος.... ρίξτε λίγο αλάτι για να φύγουν γρήγορα οι ανεπιθύμητοι  επισκέπτες σας 

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί...








Πρωταπριλιά και καλό μήνα!!!
Προσέξτε μην πέσετε στην παγίδα
των αθώων ψεμμάτων σήμερα. 
 
Διαβάστε εδώ για το έθιμο της Πρωταπριλιάς, και παρακάτω μάθετε παροιμίες της λαικής μας σοφίας για τον μήνα Απρίλιο...



  • Αλί στα Μαρτοκλάδευτα και τ' Απριλοσκαμένα. [δηλ. Το Μάρτη δεν πρέπει να γίνεται κλάδεμα και τον Απρίλη δεν πρέπει να σκάβουμε τη γη]

  • Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα.

  • Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον τον ζευγά που 'χει στη γη σπαρμένα.

  • Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης πέντε-δέκα, να ιδείς το κοντοκρίθαρο πώς στρίβει το μουστάκι, να ιδείς και τις αρχόντισσες πώς ψιλοκρισαρίζουν, να ιδείς και την φτωχολογιά πώς ψιλοκοσκινάει.

  • Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.

  • Αν κάνει ο Μάρτης τρία νερά κι ο Απρίλης άλλα δύο, να δεις του Μάρτη τα κουκιά, τ' Απρίλη τα σιταράκια, να δεις το γέρο- Κρίθαρο πώς τρέφει τη μουστάκα.





  • Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.

  • Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.

  • Απρίλης, Μάης, κοντά ειν' το θέρος.

  • Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη.

  • Και τ' Απριλίου τις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε στ' αυγό. [δηλ. απ' το κρύο]

  • Ο Απρίλης έχει τ' όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια.

  • Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.

  • Ο Απρίλης ο γρίλλης, ο Μάης ο πολυψωμάς. [δηλ. το μήνα Απρίλιο οι γεωργοί έχουν λίγες αγροτικές εργασίες ενώ τον Μάιο έχουν πολλές και χρειάζονται πολλά ψωμιά για τους εργάτες]



  • Ο Μάρτης έχει τ' όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια.

  • Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία, να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίτες σαν αλώνι.

  • Τον Απρίλη και το Μάη κατά τόπους τα νερά.

  • Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.

  • Του Μάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια, και τ' Απριλιού τις δεκοχτώ, μην κάψεις τα καρούλια (του αργαλειού).

  • Των καλών ναυτών τα ταίρια τον Απριλομάη χηρεύουν.

  • Ως τ' Απριλιού τις δεκαοχτώ να 'χεις τα μάτια σου ανοιχτά. Περάσανε οι δεκαοχτώ, άραξε πάνω σ' ένα αυγό. [δηλ. Οι γεωργοί ανησυχούν για τον καιρό μέχρι τις 18 Απριλίου]
 
Καλό μήνα με 
υγεία και τύχη 
για όλους μας !!!